Otthonfelújítási támogatás

A gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítása, a hazai lakásállomány megújulásának ösztönzése és az építőipari ágazat fehérítése érdekében a központi költségvetésből vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásként otthonfelújítási támogatás (a továbbiakban: támogatás) vehető igénybe.
A támogatás igénybevételének feltételeit a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet szabályozza.

Az otthonfelújítási támogatás hivatalos oldalát ide kattintva tekintheti meg.

Cégünk Budapesten, Pest, Heves és Nógrád megyében vállal szerelési munkákat.
Tevékenységi körök, amelyekben érdekeltek vagyunk:

 • Elektromos közműszolgáltatás bevezetése
 • Fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is
 • Klímaberendezés beépítése, cseréje
 • Napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje
 • Villanykapcsolók és -dugaljak kialakítása és cseréje
 • Éámpák vagy világítótestek beépítése vagy cseréje,

A támogatással kapcsolatban a következők egyikén veheti fel velünk a kapcsolatot:

Kérjük, tüntesse fel, hogy az otthonfelújítási támogatás keretén belül szeretné velünk kiviteleztetni a munkákat. Köszönjük!

Az otthonfelújítási támogatás részletes tájékoztatóját ide kattintva érheti el, .pdf formátumban.
(Utoljára frissítve: 2021.11.27.)

 • Elektronikus úton ügyfélkapus bejelentkezést követően a SZÜF felületén
  (TULAJDON > Ingatlan menüpont alatt) elérhető elektronikus nyomtatvány („Kérelem gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatására”) kitöltésével, a szükséges adatok megadásával és az előírt dokumentumok, valamint nyilatkozatok becsatolásával;
 • A Kincstár honlapjáról – Főoldal > Lakossági ügyfelek > Otthonfelújítási támogatás > Kérelem benyújtásának nyomtatványai menüpontból – letöltött és kitöltött kérelem, illetve nyilatkozatok eredeti példányai, valamint ez előírt dokumentumok másolatainak postai úton történő megküldésével (cím: Magyar Államkincstár, 1938 Budapest);
 • Személyesen bármely kormányablakban a Kincstár honlapjáról letöltött és kitöltött kérelem, illetve nyilatkozatok eredeti példányai, valamint ez előírt dokumentumok másolatainak leadásával.

A támogatást a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő személy, mint igénylő igényelheti, vagy az azonos lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak közösen, együttes igénylőként igényelhetik.
Igénylő lehet az a

 • nagykorú, cselekvőképes természetes személy, aki magyar állampolgár vagy a magyar  állampolgárságról szóló törvény alapján magyar állampolgárnak tekintendő,
 • nagykorú, cselekvőképes természetes személy, aki a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó, a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja.

A támogatás ugyanazon igénylő által – együttes igénylők esetében is – csak egyetlen alkalommal vehető igénybe. Ha a kérelem elutasításra kerül, akkor a jogszabályban nyitva álló időszakban 2022. december 31-éig az utolsó felújítási számla kiegyenlítését követő 60 napon belül ismételten igényelhető a támogatás.

Magyarország területén fekvő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház fő rendeltetés szerinti jelleggel nyilvántartott ingatlanok, valamint tanya, vagy birtokközpont jogi jelleggel nyilvántartott ingatlan lakáscélú épületeinek felújítására igényelhető a támogatás.

Az igénylés feltétele, hogy az igénylő/együttes igénylők saját, vér szerinti vagy
örökbefogadott gyermeket neveljenek háztartásukban és valamennyien legalább egy éve a felújítással érintett lakásban rendelkezzenek lakóhellyel, amelyben az igénylő vagy igénylők, valamint velük együtt élő kiskorú gyermekeik együttes tulajdoni hányada érje el legalább az 50%-ot.

Lakóhelynek a lakcímet igazoló hatósági igazolványon lakóhelyként feltüntetett cím fogadható el, a tartózkodási hely címén lévő lakás felújítására a támogatás nem vehető igénybe.

A fenti – egy éves lakóhelyre vonatkozó – kitétel alól kivételt képez a magzat, illetve az egy évnél nem régebben született gyermek, valamint az az eset, amikor az érintett lakás tulajdonjogának megszerzésére, vagy az igénylő (együttes igényléskor házastársa vagy élettársa), illetve kiskorú gyermekei tulajdonában lévő telken felépült lakás ingatlan- nyilvántartási bejegyzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor.

A támogatás összege a lakás felújítására fordított költségeknek legfeljebb az 50%-a lehet, amely azonban nem lehet több 3.000.000 Ft-nál. Fontos szabály, hogy a Kincstár által kiutalt támogatás összegében a vállalkozási díj és az anyagköltség 50-50%-ban oszlik meg. Tehát a
benyújtott kérelemhez csatolt számlák között feltétlenül kell lennie minimum 25-25 % vállalkozási díjat és anyagköltséget tartalmazó számlának.

Tekintettel arra, hogy a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj
arányának 50-50 %-nak kell lennie, ami 1.500.000 – 1.500.000 Ft-tal teljesül, jár a maximális összeg.

A támogatást kizárólag a jogszabályban felsorolt kivitelezési, építési munkák végrehajtását és az utolsó számlák kiegyenlítését követően 60 napos határidőn belül lehet igényelni.

A kérelemhez szükséges legfontosabb nyilatkozatok és nyomtatványok elérhetők és letölthetők a Kincstár honlapjáról, ide kattintva.
(Utoljára frissítve: 2021.11.27.)